Historie

Ledenverloop

Binnen ander half jaar had het al het 100ste lid gehuldigd in de persoon van Luuk Bolks en wat het ledenaantal betreft bleef het een stijgende lijn (150 leden in mei 1983) tot en met het seizoen 88-89 In december ’87 was nog het 200ste lid (Kim Bramer) gehuldigd en de stijging stopte bij 220 leden. Hierna stagneerde dit aantal en later kwam Juventa in een neerwaartse spiraal terecht en zakte terug tot zelfs even onder de grens van 150. Een van de grootste redenen was een gebrek aan kader, iets wat je bij elke vereniging terug ziet. Gelukkig voor Juventa gaat het nu weer een stuk beter en met ongeveer 200 leden is het streven van ruim 200 weer binnen bereik.

Sportief gezien:

Gerrit GarretsenVooral sportief gezien heeft de Hardenbergse korfbalvereniging al heel veel meegemaakt. Diverse kampioenschappen van Overijssel werden gespeeld, maar ook bij de strijd om het Nederlands Kampioenschap voor Juniorenteams was Juventa diverse keren vertegenwoordigd met als hoogtepunt een derde plaats. Het eerste seniorenteam werd voor de eerste keer kampioen in de zaal van de zesde klasse A van de afdeling en won toentertijd van Oranje Zwart 6 uit Zwolle met 12-2. In een snel tempo behaalde Juventa toen titel na titel binnen en in 1987 was dat er voor het laatst in de zaal voor de afdeling werd gespeeld. Juventa werd toen thuis tegen ASVD 2 kampioen met een 14-9 overwinning en promoveerde naar de landelijke derde klasse zaal. Slechts tweemaal werd tot nu toe het kampioenschap binnen gehaald in deze derde klasse. Dat was o.a. in de “gouwentijd” van trainer/coach Gerrit Garretsen. Deze trainer zorgde tevens ervoor dat Juventa behalve in de zaal ook op het veld op landelijke niveau ging acteren en presteerde het door tweemaal achter elkaar kampioen te worden op het veld en zo in de tweede klasse te spelen. In zijn laatste seizoen en dus de eerste van Juventa ooit in de tweede klasse landelijk dwong hij met het eerste senioren team bijna promotie af, maar in de nacompetitie kwamen de Hardenbergers net een doelpunt te kort voor een plaats in de eerste klasse. In het seizoen 98-99 is het dan toch gelukt. In de week dat Juventa haar twintigste verjaardag vierde won het de alles beslissende wedstrijd tegen Doska met 24-14 en zou Juventa dus in het seizoen 99-00 debuteren in de eerste klasse op het veld. Achteraf zou dit een zeer verrassend debuut worden in een grillig competitieverloop. Handhaving was de doelstelling maar Juventa pakte punt na punt en bleef lang bovenin meedraaien. Pas aan het eind van de competitie verspeelde ze dure punten en kreeg het uiteindelijk toch nog moeilijk. Met 13 punten uit 12 wedstrijden werd toch degradatie ontlopen. Het jaar erna kon degradatie niet ontlopen worden en zo speelt Juventa op het veld nu in de tweede klasse.

kampioensteam 1990/1991In de zaal speelde Juventa tot nu toe slechts een paar seizoenen in de tweede klasse. Elk jaar speelde het wel mee om de bovenste plaatsen in de derde klasse maar een kampioenschap in de zaal was tot nu toe dus alleen nog maar weggelegd geweest aan het toenmalige team van trainer/coach Gerrit Garretsen in het seizoen 89-90. En zo ook dus is het in seizoen 98-99 niet gelukt om te promoveren want op de belangrijke momenten bleek TOP Vroomshoop toch iets beter te zijn. Zo greep Juventa dus voor de zevende maal achter elkaar naast de titel in de zaal. In seizoen 99-00 echter was het dan eindelijk raak. Blauw Zwart uit Wierden werd in een zeer spannende beslissingswedstrijd uiteindelijk met 22-19 verslagen en zo speelt Juventa vanaf seizoen 00-01 weer 2e klasse in de zaal.

Juventa en de jeugd

Juventa en jeugd gaat al jaren hartstikke goed samen. De seniorengroep wil maar niet groeien maar de jeugd blijft altijd ruim vertegenwoordigd. Alhoewel iedereen weet dat het heel moeilijk is om de jeugdleden te behouden zodra ze een jaar of veertien of vijftien worden doet Juventa er alles aan om deze jonge groep mensen enthousiast te houden. Door een goede en degelijke opleiding al vanaf de allerkleinsten kan Juventa ook door de gehele jeugd heen op niveau blijven presteren. Een duidelijk voorbeeld is de A1 groep die zelf jaren geleden meededen om het Nederlands kampioenschap maar ook nog tot en met vorig seizoen op het allerhoogste niveau acteerde en uitkwam tegen gerenommeerde verenigingen als DOS’46 uit Nijeveen, Blauw Wit Heerenveen, Drachten, KVS Scheveningen en Rohda Amsterdam. Ook B1 speelt regelmatig op dit niveau. Ondanks een gebrek aan kader probeert Juventa altijd, bij wat voor jeugdteam dan ook, twee trainers te zetten. Dit is iets wat vooral door de spelers zelf als zeer prettig ervaren word.

Juventa is niet alleen korfbal

Behalve korfbal is er natuurlijk nog veel meer te doen bij Juventa. De vereniging is tenslotte in het bezit van een mooie, eigen kantine welke werd geopend in oktober 1983. In deze kantine worden regelmatig andere activiteiten georganiseerd voor vooral de jeugdleden. Een van de jaarlijks terugkerende evenementen is de playbackshow, een avond waar altijd een heleboel leden aan meedoen en wat altijd weer een hele gezellige avond is. Daarnaast worden andere activiteiten georganiseerd zoals: spooktocht, sinterklaasmiddag voor de allerkleinsten, carnaval, gourmetavond, schutterstoernooi, kerstgala, met z’n allen een avondje zwemmen in het aquarena in Emmen en ga zomaar door. Genoeg vertier en ontspanning buiten het korfballen om.

Jubileumjaar

de masters: Hulsebosch, Buiten, HulseboschOok tijdens het  jubileumjaar ’99 werden weer verschillende evenementen georganiseerd voor de leden. Bij het vijfjarig jubileum werd er onder andere een korfbalmarathon gehouden, bij het tienjarig jubileum werd er een toneelstuk op de planken gebracht door verschillende Juventaleden. De organisatie van de halve finale voor het Nederlands kampioenschap junioren korfbal vormde één van de hoogtepunten bij het vijftienjarig bestaan. In 1999 was de korfbalmasters toch wel een enorm succes. Verder stonden er toen nog op het programma een familiekorfbaldag, aspirantenkamp, welpen -en pupillendag en een grote feestavond met live muziek. Dus ook het afgelopen jaar is buiten de normale activiteiten om weer een hoop georganiseerd voor alle leeftijdgroepen van Juventa.

alle deelnemers van de masters

Lees ook: Het begin van Juventa

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.